Veiligheid in Scouting
menu
.
Veiligheid hoort een belangrijk onderwerp te zijn in scouting. Waarschijnlijk vindt je dat jullie veilig bezig ben, en meestal is dat ook zo. Maar als je een paar ervaring hebt dan zul je je ook wel situaties herinneren waar je van schrok, dat je dacht: "als het even anders was gegaan...". Als leider ben je persoonlijk verantwoordelijk voor de leden. Gebeurt er echt iets ernstigs, dan kunnen ouders (en misschien politie of journalisten) je ter verantwoording roepen: heb je de regels gevolgd? Dan kom je er niet onderuit met "dit is altijd goedgegaan" of "het was een ongeluk". Want er zijn wel richtlijnen en die moet je kennen. Hieronder staan korte samenvattingen als hulp.
 
 • Verantwoordelijkheid   vooral voor de teamleider   (pdf)
  • Waarvoor ben je als leider verantwoordelijk? Hoe ver gaat dat en waarvoor ben je via ScNl verzekerd. Wat moet je doen als iets serieus fout gaat.
 • Veiligheidsrichtlijnen    (pdf)
  • Dit is een samenvatting van de ScNl veiligheidsbladen Die worden welliswaar tijdens de leiderscursus behandeld, maar niet alle leiders doen een cursus. En met een enkele cursus kom je er tegenwoordig niet meer: je moet het regelmatig ophalen. Dat kan bijvoorbeeld door iedere 2 jaar de leiders de samenvatting te laten lezen. Voor teamleiders is het verstandig om ook alle ScNl veiligheidsbladen een keer door te nemen. Ook al heb je niet meer verantwoordelijkheid dan de andere leiders, je taak is wel de communicatie met de ouders en die houden je wel eindverantwoordelijk.
 • Gezondheid   voorals voor de EHBO-er en teamleider   (pdf)
  • Over medicijnen, ziekten op kamp, ADHD en autisme.
Wat we dus niet meer doen: 1937, Amsterdam, de mast wordt opgezet, met bovenin een leider die mee omhoog wordt getrokken.
Moet erg opwindend zijn
Voor groepsbestuurders:
 • Verzekeringen voor groepen   (pdf)
  • Op de ScNl site staan een uitgebreidde uitleg van de diverse verzekeringen. Bovenstaande is een samenvatting van alle verzekeringen, waar je op moet letten, wanner iets niet verzkerd is, wanneer het wel of niet nodig is. De smanevatting is gemnaakt in smanewerking met een deskundige van het landelijke 


 

.